RAW (right angle weave)

Jullie zijn zeker nieuwsgierig naar hoe ik de RAW heb geleerd! Nou, daar gaan we dan! Allereerst ga ik feiten, over deze sierlijke rijgtechniek, opsommen. Zodat jullie een beetje thuis raken in de materie.

  • Deze uit Afrika afkomstige rijgtechniek( uit welk land is echter niet bekend), is populair in de hedendaagse kralenkunst. En wordt over de hele wereld toegepast. Voorbeelden hiervan zijn terug te vinden in het kralenwerk uit: De Filipijnen, Nieuw-Guinea en Engeland.
  • Hiervoor benut je: 1 à 2 rijgnaalden, rijgdraad en zaadkralen( van het merk Miyuki).
  • Voor een sierlijk patroon gebruik je: Miyuki Delica’s maat 11/0; of Miyuki Seed beads zowel in maat 11/0 als 15/0. Daarbij kun je RAW kubusvormig toepassen; CRAW(cubic right angle weave). Evenals in een: platte, cilindervormige, of 3D variant.

Ik moet toegeven dat het monnikenwerk is. Daarom kan ik me goed voorstellen dat de meeste doe-het-zelvers afhaken na het zien van een YouTubefilmpje; waarin deze rijgtechniek wordt toegelicht. Maar goed. Bikkels -onder potentiële kralenkunstenaars- laten zich niet uit het veld slaan. Speciaal voor laatstgenoemde groep zal ik een tip van de sluier oplichten. Ooit heb ik me verdiept in RAW, na het lezen van een boek over toepasbare kralenrijgtechnieken. En kon me uren vergapen aan foto’s van prachtige sieraden; waarin RAW is geïmplementeerd. Kordaat besloot ik me toe te leggen op het leren van deze veeleisende rijgtechniek. Het kijken naar instructiefilmpjes op YouTube passeerden de revue.

Toch heb ik het mezelf niet makkelijk gemaakt. Want ik begon meteen met de moeilijkste variant: CRAW(cubic right angle weave); waarbij je-bij iedere hoek van een toer- van richting moet veranderen. Want ik zag een filmpje waarin een instructeur uitlegde hoe je prachtige druppelvormige oorbellen rijgt. Waarbij je CRAW toepast; en hiervoor Miyuki Seed beads zowel maat 11/0 als 15/0 benut. Bovendien had ik Miyuki kralen nog niet ontdekt. Dus besloot ik om deze rijgtechniek te oefenen met goedkopere exemplaren. Helaas leek mijn versie van een mooie druppelvormige oorbel allesbehalve op het aangetoonde voorbeeld in het instructiefilmpje. Mijn kralenwerk zag er niet uit. Héél ongelijkmatig. Bij het afwerken had ik niet de geïnstrueerde richtlijn uitgevoerd, waardoor je te veel draad zag. Stom, stom, stom!  ’Pffffff….wat een priegelwerk; dit ga ik nooit onder de knie krijgen!’, riep ik zuchtend en steunend. Wat voelde ik me geïntimideerd door de instructeur in het filmpje, die een véél mooiere uitwerking van het druppelvormige object liet zien. Perfect in vorm geregen. Alles mooi afgewerkt. Geen draad te zien. ‘Rustig blijven, rijgen doe je met aandacht’, galmt een stemmetje door mijn hoofd. En verbeeld me een werkplaats in een abdij; alwaar een groepje monniken, heel toegewijd doch geduldig, eentonig werk verrichten. Ah, daar zit ‘em de kneep; ik ben noch nauwkeurig noch geduldig noch aandachtig, als ik nieuwe eentonige rijgtechnieken leer.

Gefrustreerd leg ik mijn kralenwerk terzijde. Trek mijn jas aan; en loop de deur uit om even een frisse neus te halen. Naarmate ik wandel leeg ik mijn hoofd. Langzamerhand komt een lumineuze oplossing omhoog. Eenmaal thuis aangekomen, steek ik mijn sleutel in het gat van de deur. Loop naar binnen. Trek mijn jas uit. En ga aan mijn werktafel zitten om mijn kralenwerk uit elkaar te halen. Zet mijn laptop aan, om op YouTube het instructiefilmpje nogmaals te bekijken. Hieruit concludeer ik dat goedkopere exemplaren van zaadkralen heel ongelijkmatig zijn. In vergelijking met de gelijkmatigheid van kostbare Miyuki kralen; waardoor het kralenwerk er veel mooier uitziet. Al doende leert men! Ik bestel bij een leverancier Miyuki kralen en benodigdheden. Nu ik mijn bestelling heb ontvangen, voel ik me zo blij als een kind! Gretig pak ik mijn pakketje uit. Waarna ik meteen aan de slag ga om CRAW frequent te oefenen. Met Miyuki kralen! Totdat ik de slag ervan heb. Ik spoel het instructiefilmpje- herhaaldelijk- terug om het te bekijken. Opeens, zie ik het licht. Mijn roze druppelvormige oorbellen, met zilverkleurige accenten, zien er precies zo uit als het getoonde voorbeeld in het instructiefilmpje. Wat voel ik me trots als een pauw!

Vandaar adviseer ik iedereen om instructies-over sierlijke kralenrijgtechnieken- nauwkeurig op te volgen.
 


Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Right-angle_weave
Tekst: Teresa Limburg-Flores
Boeken:

  • Sieraden met Kralen, Stephanie Burnham.
  • 300 kralenrijgtips & technieken, Jean Power.
© 2017 - 2023 Kreatrees | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel