Mijn 5 stappenplan

Wil je een sieraad maken? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ik leg je uit hoe je dat aanpakt volgens mijn 5 stappenplan. Lees deze blog!

Stap 1: zoek de stilte op!
Voor mij de methode om mijn creativiteit aan te wakkeren. Hiermee bedoel ik dat je in alle rust de vrije natuur moet opzoeken. Waar het stil is en slechts het gefluit van vogels hoort. Al fietsend kun je jouw hoofd goed leegmaken. Ook kun je gaan mediteren. Door -zittend in een fauteuil- je ogen te sluiten en stil te zijn kun je diep nadenken. Zodoende kun je je focussen op de vormgeving van jouw idee. Hierdoor kom je tot oplossingen om jouw ideeën verder uit te werken.

Stap 2: maak een moodboard!
Alle in jou opgekomen ideeën kun je verbeelden in een moodboard. Zoals ik in mijn vorige blog over moodboards heb toegelicht. Bovendien kun je digitale moodboards maken op Pintrest. Zie www.pintrest.com. Hiervan ben ik een groot fan! Het is een Social Media platform voor creatievelingen. Hierop kun je gratis een account aanmaken. Vervolgens een digitale moodboard aanmaken, waarop je afbeeldingen van jouw ideeën kunt posten. Erg praktisch; want Pintrest beschikt over een app die je op je telefoon kunt installeren. Zo heb je altijd jouw moodboard bij de hand. Verder haal ik veel inspiratie uit modebladen. Struin sieradenwinkels af om ideeën op te doen, door foto's te maken etalages vol uitgestalde sieraden. Eveneens kun je interessante beurzen bezoeken zoals: de Kralenbeurs, Creaweekend Rijswijk en Krea Do. Dat laatste vindt ieder jaar plaats in de Utrechtse Jaarbeurs.

Stap 3: schaf benodigdheden en gereedschappen aan!
Nu je al jouw ideeën hebt geconcretiseerd, is het tijd om de juiste benodigdheden en gereedschappen aan te schaffen. Dus licht ik meteen toe wat je nodig hebt.

  1. Een kralenbord. Hierop kun je de kralencombinatie van jouw ontwerp samenstellen.
  2. Een rondbektang. Dit is een tang met een gespitste neus, waarmee je mooie ogen kunt buigen in een niet- of kettelstift.
  3. Een platbektang. Deze variant is voorzien van zowel een gespitste neus als een platte middenkant. Met dat laatste kun je veterklemmen netjes plat buigen, voor een nette afwerking van veters.
  4. Een kniptang. Hiermee kun je staaldraad knippen. Maar ook: veters, nietstiften en kettelstiften.
  5. Een knijpkraaltang. Dit is voorzien van 3 inkepingen, waarmee je lelijke knijpkralen in de rondte mooi kunt dichtknijpen. Eveneens kun hiermee je knijpkraalverbergers zo dichtknijpen, dat de randen precies op elkaar aansluiten. Pas op dat je niet te hard knijpt, anders beschadig je de knijpkraalverberger. Indien je het niet prettig vindt om met een knijpkraaltang te werken, kun je de platbektang gebruiken om knijpkralen en knijpkraalverbergers dicht te knijpen.
  6. Een kralenmat. Een onmisbare attribuut waarop je al jouw kralen kunt uitstallen. En ervoor zorgt dat ze niet wegrollen.
  7. Overige benodigheden zijn: kettestiften, nietstiften, staaldraad, veters, waxkoord, zijdenkoord, oorhaakjes, slotjes, knijpkralen, montageringen ect. Verkrijgbaar in iedere kralenwinkel.

Stap 4: maak jezelf diverse sieradentechnieken eigen.
Afhankelijk van het niveau dat je beheerst kun je jezelf diverse toepasbare sieradentechnieken eigen maken door workshops te volgen. Mijn allereerste kennismaking met de basistechnieken was tijdens een sieradenworkshop. Waarna ik meteen verliefd werd op het maken van sieraden. En mijn vaardigheden verder heb ontwikkeld. Hiervoor heb ik heel wat uren op Youtube doorgebracht. En instructiefilmpjes bekeken over diverse technieken. Als je net begonnen bent met sieraden maken is Youtube de ideale platform om te raadplegen. Achter mijn laptop heb ik, met behulp van Youtube, de technieken geoefend. Net zo lang totdat ik het in mijn vingers had. Om te voorkomen dat je door het digitale bos de bomen niet meer ziet, kun je de instructiefilmpjes op jouw Pintrestmoodboard pinnen(bewaren). Een tip, die ik je wil meegeven, is om eerst een proefvoorbeeld van je sieraad te maken. Alvorens over te gaan op de daadwerkelijke uitwerking ervan.

Stap 5: Creëer jouw eigen sieraden!
Pffff.... ik betrap mezelf erop dat ik te lang van stof ben! Toch hoop ik dat ik je verder op weg heb geholpen. Nu is het gewoon een kwestie van doen! Met zowel geduld als doorzettingsvermogen kun je jouw missie volbrengen. Voor je het weet heb je een collectie van zelfgemaakte creaties! Bezoek mijn webshop om inspiratie op te doen! Binnenkort ga ik instructiefilmpjes maken over diverse toepasbare sieradentechnieken. Hierin zal ik dieper ingaan op de basistechnieken! En zal ik de filmpjes op deze site posten. Wordt vervolgd!


Bron: www.pintrest.com, www.youtube.com

Sorteer op
© 2017 - 2023 Kreatrees | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel