Mijn verhaal achter Kreatrees
Toen de economische recessie aanbrak, en na een reorganisatie mijn baan verloor, besloot ik om van mijn passie voor sieraden maken mijn werk te maken. Dagen heb ik op internet gesleten. Surfend op Youtube naar instructiefilmpjes over diverse toepasbare sieradentechnieken. Evenzo verslond ik boeken over dito onderwerp. En maakte me langzamerhand nieuwe technieken eigen, op diverse niveaus. Om ervaring op te doen in het geven en organiseren van sieradenworkshop; ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk.
Zodoende ben ik bij Fanga Musow terecht gekomen, een Utrechtse stichting die vrouwen zonder geldig verblijfsstatus opvangt. Waar ik voor de bewoonsters van het Fanga Musow Opvanghuis een project heb opgezet. Met als doel om een groepje krachtige vrouwen de fijne kneepjes van het vak bij te brengen, middels het organiseren van sieradenworkshops. Werken met krachtige vrouwen, die uit hun land van herkomst zijn gevlucht, heeft mij geïnspireerd om mijn angsten los te laten; en een sprong te wagen naar het zelfstandig ondernemerschap. Dus heb ik in 2014 Kreatrees opgericht. En leer mensen om vanuit het niets iets moois te maken, middels het organiseren van kleurrijke sieradenworkshops. Om mijn productassortiment verder uit te breiden, heb ik in 2017 mijn webshop Kreatreesshop geopend.
Daarnaast hebben etnische ambachten, uit alle delen van de wereld, mij altijd gefascineerd. Met deze fascinatie heb ik me peyote eigen gemaakt; een uit Noord-Amerika afkomstige traditionele kralenrijgtechniek, die Noord-Amerikaanse Indianen in hun kralenwerk toepassen. Evenals: het weven van Mexicaanse vriendschapsarmbandjes, waarbij je een plastic omsnoeringsband benut; waaromheen borduurgaren worden gespannen, terwijl je tegelijkertijd letters erin weeft. En de Nepalese twisthaaktechniek; waarbij je zaadkralen op draad rijgt, waarna je iedere kraal, één-voor-één, in de rondte haakt. Net zo lang totdat er een kralenkoord ontstaat.
Daarbij ben ik een voorstander van mooie dingen creëren met alles wat voorhanden is. Vandaar is ook mijn idee ontstaan om oude sieraden een nieuw leven te geven, door ze uit elkaar te halen. En alle bruikbare onderdelen benutten om het te verwerken tot een nieuwe zeer exclusieve creatie. Deze invalshoek pas ik met verve toe. Want opruimen geeft meer rust in mijn hoofd. Waardoor er spontaan nieuwe ideeën omhoog komen. Zoals creatief budgetteren. Ondernemen met beperkte financiële middelen. Zoals marktkooplui in ontwikkelingslanden die, zittend op een uitgevouwen kleed of aan een uitgeklapte tafel, hun uitgestalde producten aan de man brengen. En erin slagen om uiteindelijk een succesvolle onderneming op te bouwen, door te roeien met de riemen die zij hebben. Dat laatste is hetgeen waarnaar ik streef. Om met weinig financiële middelen, maar een flinke dosis creativiteit gecombineerd met lef, vanuit het niets iets moois te maken.
Dus ook het opbouwen van een inspirerende doch kleurrijke creatieve onderneming, vanuit mijn kleurrijke huiskamer in Utrecht.